top of page

Az elmúlt közel 40 év alatt bárki bármikor megkérdezte, mi a kedvenc kutyafajtám, a válasz mindig a skót juhász volt. A collie-k iránti imádatom egészen óvodás koromig vezethető vissza. Az oviból haza vezető úton az egyik háznál lakott három skót juhászkutya, akiket minden nap megcsodálva arról álmodoztam, hogy egyszer majd nekem is lesz egy ilyen kutyám.  15 éves koromban érkezett el a várva várt pillanat, amikor megkaptam életem első SAJÁT kutyáját, akiről teljesen én gondoskodhattam. 1995 májusában megérkezett hozzánk CASSANDRA-SKEEPS BLACK FELICIA „JESSIE”, aki számomra a mai napig is A KUTYA! Teljesen kezdőként, akkoriban még fogalmam sem volt róla, hogy kiskutyát tenyésztőtől, nem csomagtartóból, hosszas utánajárás után vásárolunk, csak annyit tudtam, hogy egy gold-sable szuka kutyust szeretnék. Szüleimmel kilátogattunk a pécsi vásárba, ahol két helyen is árultak collie kölyköket, de csak egyiknél volt gold-sable szuka. Ám már teljesen zöldfülűként láttam, hogy azzal a kiskutyával valami nem klappol, nem úgy néz ki, mint a rongyosra olvasott kutyás újságokban a képeken. A másik tenyésztőnél azonban csak egy szuka volt és nem vörös, hanem tricolor. De ahogy ott ült büszkén a csomagtartóban és magabiztos tekintettel várt az igazira, rögtön tudtam, hogy Ő lesz AZ ÉN KUTYÁM! Hatalmas szerencsém volt Jessievel, mert igazi kincset sikerült találnom. Bár én nem akartam soha kiállításra járni, a tenyésztője, Marton Zsolt (Cassandra-Skeeps kennel, Dombóvár) elültette azt a bizonyos bogarat, hogy Jessie apukája, ROCLYNN KINGS MINSTREL kétszeres világgyőztes, és ő is nagyon ígéretes kiállítási szempontból. Igyekeztem Jessiet ennek megfelelően felnevelni és mindent megadni neki, bár nekem sokkal fontosabb volt, hogy kamaszként úgymond a „lelki társam” lett, szabályosan olvasott a gondolataimban. Mindenhová magammal vittem, árnyékomként követett.

Jessiebaba1.jpg
Jessiebaba22.jpg

Egy éves kora után eljött az ideje, hogy megpróbálkozzunk a kiállításokkal. Egy MKSZ kiállításra látogattunk el, ahol a bírónő csodálatos dolgokat mondott róla, Jessie fiatal osztálygyőztes, fajtagyőztes és fajtacsoport győztes lett. Nem kellett több, megvolt a fertőzés! Mint valami drog, egyre többet és többet akartam ebből! Így kezdtünk kiállításra járni, Jessie sikeres kiállítási kutya lett, Hungária Champion, Hungária Grand Champion és Veterán Champion címeket gyűjtött élete során.

Jessiebaba4.jpg
Jessiebaba33.jpg

Első kölykei 1996. december 4-én születtek meg Int.Ch KŐAKÓI UTAH-tól (tul: Harsányi Péter, Kőakói kennel). Néhány kölyke ebből az alomból járt kiállításra, de az igazi áttörést második kölykei hozták meg. Ez idő tájt kezdődött a barátságom Balázsovits Elenával (Nyitramenti kennel), akitől rengeteget tanultam, és ezért a mai napig hálás vagyok. 2000. június 18-án született meg Jessie második alma egy fantasztikus gold-sable kantól, INT.CH NYITRAMENTI CAPTAIN BLOOD-tól. Egy lánya, STONEHAVEN BEST WISHES Szlovákiába került, ahol sikeres kiállítási kutya lett, képet azonban sajnos soha nem láttam róla.

Az alom legkisebb, de legcsintalanabb kiskutyáját megtartottam, ő volt STONEHAVEN BASIC INSTINCT „Bunny” akivel először sikerült igazán nagy dolgokat elérni. Bunny kétszer volt Klubgyőztes, 2003-ban pedig a LEGSZEBB MAGYAR TENYÉSZTÉSŰ COLLIE-nak járó különdíjat is megszerezte. Számtalan CACIB és Fajtagyőztes cím tulajdonosa volt, az Inter Champion címet valahogy mégsem sikerült befejezni vele, de ennek az oka inkább az én kitartásom hiánya volt.

Bunny1.jpg

HCH HGCH HVCH STONEHAVEN BASIC INSTINCT "BUNNY"

Időközben még két szuka csatlakozott a csapatomhoz, egyikük Jessie lányának, STONEHAVEN AMIABLE FACE-nek és  King Charles of Cassandra-Skeepes-nek a dark-sable lánya volt, HCH HGCH ROLLING STONES AMANDA AT STONEHAVEN „SZAFFI”, valamint MEMORY VON CAVALCANTI „MILKA” (Blueroyce Midnight Arrow – Handsome Blue v. Cavalcanti), aki egy németországi iskolai gyakorlatomról hazatérve jött velem. Szaffi csodálatos testfelépítésével és mozgásával, gyönyörű érett mahagóni színével sikeres kiállítási kutya lett. Egyetlen almában két csodaszép kan kölyköt szült SAMHAVEN ADDICTED TO LOVE-tól: STONEHAVEN CASHMERE TOUCH-ot és CALIFORNICATION-t, akik fiatalon mindketten értek el szép sikereket. Milka sajnos sem a kiállításokon, sem a tenyésztésben nem remekelt, 14 évesen halt meg nálunk megbecsült kedvencként.

Szaffi1.jpg

HCH HGCH HVCH ROLLING STONES AMANDA AT STONEHAVEN "SZAFFI"

Milka1.jpg

MEMORY VON CAVALCANTI "MILKA"

Clopo1.jpg

STONEHAVEN CASHMERE TOUCH "CLOPO"

OldStonehavens.jpg

MILKA, JESSIE, SZAFFI AND BUNNY

Bunnytól két almunk született, az első 2005-ben a Szerbiában élő BRILYN DIAMOND DISCOVERY-től (Tulajdonos Zeljko Todorovic, Zexwood Collies). Ebből az alomból tartottuk meg társtulajdonban STONEHAVEN DEWY DAWN „DAISY”-t és 3 éves korában visszavásároltunk egy csodaszép sable szukát, DIAMONDS ’N PEARLS „JESSICA”-t. Mindketten értek el sikereket kiállításokon, de almot sajnos egyiküktől sem sikerült felnevelnünk. Bunny második alma pontosan egy évvel később született RANGER V. BELVEDERE-től, ahonnan STONEHAVEN EARLY DAWN „LARA”-t megtartottuk, EASTER BUNNY „CINDY” pedig Mankovics Nóri tulajdonában Hungária Champion és a SUNMORE kennel alapító szukája lett.

Daisy1.jpg

STONEHAVEN DEWY DAWN "DAISY"

Jessica1.jpg

STONEHAVEN DIAMONDS N' PEARLS "JESSICA"

Lara1.jpg

STONEHAVEN EARLY DAWN "LARA"

Cindy1.jpg

HCH STONEHAVEN EASTER BUNNY "CINDY"

2007 áprilisában megszületett az idősebbik lányom, Zsanett, ami nagyban visszavetette a kutyázásom. Zsanett születése után néhány hónappal sajnos el kellett engednünk Jessie-t, aki ekkor már nagyon beteg volt, bár így is a világ lejobb babysittere volt, kitartóan őrizte az alvó babát és rögtön riadót fújt, ha felébredt.

Jessie elvesztése hatalmas trauma volt nekem. Valahogy úgy éreztem, kaptam az élettől egy csodát de közben el is vett egyet. Úgy éreztem, soha nem kell nekem többet kutya, mert soha nem akarom ezt a fájdalmat még egyszer átélni. Azonban néhány hét múlva rabul ejtett egy szempár, és úgy éreztem, csak ő lenne képes enyhíteni a fájdalmamon, így került hozzánk 2007 augusztusában NYITRAMENTI YACHTMAN „REGGIE”. Reggie lett a következő lelki társam. Emellett sikeres kiállítási kutya lett, HJCH HCH HGCH címeket szerzett és Európa kiállításon növendék osztályt nyert. Sajnos a tenyésztésben nem volt szerencsénk vele, sok-sok fedezéséből egyetlen utódja sem született.  Azt hiszem ez volt az első pofon, amely egy későbbi nagy jelentőségű döntés felé terelt.

Reggie1.jpg
Reggie2.jpg
Reggie3.jpg
Reggie4.jpg

HJCH HCH SRB.CH HrJCh  NYITRAMENTI YACHTMAN "REGGIE"

2009-ben megszületett második lányom, Nikolett. Nagyjából ez időben született meg az utolsó STONEHAVEN kennelnév alatt törzskönyvezett alom is Larától és RINEWELD TIME OF BLACK KNIGHT-tól (tul: Lissai Erika, Rineweld). A háromból sajnos egy kölyök sem lett kiállítási kutya. Ezt követte néhány sikertelen fedeztetés és egy teljes egészében elveszített alom. Eljutottam arra a pontra, hogy a tenyésztés már több fájdalmat és csalódást adott, mint örömet, és 2010-ben úgy döntöttem, végleg abbahagyom a tenyésztést. Minden figyelmem a családomra fordítottam, távol maradtam a kiállításoktól, kutyáimat azonban továbbra is családtagként imádtam.

Reggie5.jpg

2013-ban azonban bekövetkezett a tragédia. Imádott kutyám, Reggie 5 éves korában leptospirosis fertőzésben egy nap alatt elment. A kezeim közt halt meg, hiába küzdött három orvos az életéért.  Egyszerűen nem értettem, miért történik ez velem. Közben kitartóan jártam másik kutyánkkal, Jessicával infúzióra, hátha őt még meg tudjuk menteni, de négy nap múlva ő is követte Reggie-t. Az egész családom térdre omlott.

"Where there is desire, there is gonna be a flame
Where there is a flame, someone's bound to get burned
But just because it burns, doesn't mean you're gonna die
You gotta get up and try, and try, and try..."

Sokszor mondják, ha bezárul egy ajtó, helyette kinyílik egy másik, de akkor én ezt nem tudtam így felfogni. Amikor Jessica utolsó útjáról tartottam hazafelé, a rádióban Pink „Try” című slágere szólt, nekem pedig záporoztak a könnyeim. Ez a szám tökéletesen leírja, hogy mit éreztem. Tudtam, hogy valahogy talpra kell állnom, bár ha meghallom, a mai napig könnyek szöknek a szemembe. Ebben a talpraállásban segített rajtunk drága barátnőm, Trefán-Török Alexandra (Born to Be Collies), akivel ekkor már rég óta szoros barátságban álltam. Fiatal csitriként jártuk a hazai és szerbiai kiállításokat, de a tenyésztésben valahogy mindig ellentétes irányba haladtunk. Éppen ekkor voltak elválasztható korban „OLIVER” vagyis AMALIE LYNMEAD DO YOU LOVE ME egyetlen almában született kölykei, melyből Szandi szeretett volna egy szukát megtartani. Mivel nekem ekkor egyáltalán nem voltak tenyésztői ambícióim – hisz évekkel előtte abbahagytam – Szandi nekünk adta „LOLÁT”, BORN TO BE YOUR PS I LOVE YOU-t, hogy szeressük, lakjon velünk, mert nekünk nagyobb szükségünk van rá, ő pedig tenyészt vele. Ez volt az a történelmi pillanat, amikor Szandival sok-sok év barátság után végre lett egy közös kutyánk.

LolaNew.jpg
LolaNew2.jpg

Továbbra is szerettem volna azonban egy kant, egy olyat, aki olyan közel áll hozzám, mint Reggie. 2013 augusztusában aztán újra megláttam azt a szempárt, és rögtön tudtam, hogy megtaláltam. Libabőröztem, amikor Midas tenyésztője megírta, hogy a kiszemelt kölyök pontosan ugyanazon a napon, május 31-én született, mint Reggie. Innen nem volt kérdés, hogy kell nekem. Őszintén szólva a mai napig nem értem, hogy Dora Richter (Scottlyme, Belgium) miért döntött úgy, hogy ezt a fantasztikus kölyköt pont nekem adja, de számomra a világ legjobb döntése volt, és örökké hálás leszek neki érte.  Így lett enyém SCOTTLYME MIDAS TOUCH.  Midas és Lola teljesen új vérvonalat képviselt a korábbi kutyáimhoz viszonyítva, egyetlen közös pont volt mindkettőjük törzskönyvében. Midas Roclynn Kings Minstrel leszármazottja, aki az első colliem, Jessie apja volt. Lola törzskönyvében pedig szintén szerepel Samhaven Addicted to Love, akitől Szaffi alma született.

MidasBaby.jpg
MidasBaby2.jpg

Midas-szal és Lolával kezdtem újra a kiállításokat. Mindketten rendkívül sikeres kiállítási kutyák lettek, és egy párként éltek nálunk, így mikor elég idősek lettek, nem volt kérdés, hogy egy közös almot szeretnénk lehozni velük. Én nagyon szerettem volna egy szukát megtartani tőlük, így jött az ötlet, hogy Lola első alma legyen a saját nevemen, amit időközben az FCI szabályzata miatt STONEHAVEN PRIDE-ra kellett változtatunk. Így született meg 2015. november 12-én a STONEHAVEN PRIDE „G” alom és kezdődött el

A  Jelen!

Honlap fejléc_final (1).jpg
bottom of page